Ο κήπος της Μέλισσας
Σε μια ιδιόκτητη έκταση 4.000 τετραγωνικών μέτρων 12 χιλιόμετρα έξω από την Θεσσαλονίκη, ξεκινήσαμε πριν 5 χρόνια να φυτεύουμε μελισσοκομικά φυτά τα οποία μεταφέρουμε από την Ελληνική ύπαιθρο και μάλιστα από περιοχές στις οποίες ευδοκιμούν και που είναι αποδοτικά για την μελισσοκομία π.χ Σουσούρα από την Χαλκιδική, θυμάρι από την Πελοπόνησο, τραχεία πεύκη από την Θάσο , Χαλέπιο από την Κασσάνδρα, κουκουναριές από την Σιθωνία, φράξο (μηλιάδι) από τον Χολομώντα, ασφάκα από το Γαλαξίδι, ευκάλυπτο από την Πάτρα κλπ.
Τα διακρίνουμε σε 4 μεγάλες κατηγορίες όπως:
Ο χώρος διαρκώς εμπλουτίζεται με νέα φυτά που υπάρχουν στην Ελληνική ύπαιθρο
Εντός του αγροκτήματος έχουμε τοποθετήσει γυάλινες κυψέλες παρατήρησης από τις οποίες ο επισκέπτης μπορεί να παρακολουθήσει την δραστηριότητα των μελισσών εντός της κυψέλης.
Ξεχωριστή θέση στον κήπο έχει το μελισσοκομικό μουσείο.
Τέλος ένα εκθετήριο μελισσοκομικών προϊόντων για να γευτεί ο επισκέπτης όλα τα είδη μελιού της Ελληνικής φύσης και να δει την διαδικασία εξαγωγής του μελιού από τις κερήθρες .
Ο χώρος είναι διαθέσιμος σε κάθε ενδιαφερόμενο που θα ήθελε να γνωρίσει την Ελληνική μελισσοκομική χλωρίδα, σε ομάδες σπουδαστών, μαθητών, εκπαιδευόμενων στην μελισσοκομία .
Η Κοινωνία των μελισσών
30 χιλιάδες μέλισσες, 3-4 χιλιάδες κηφήνες και 1 βασίλισσα ζουν αρμονικά σε μια κυψέλη. Άλλες κτίζουν κερήθρες, άλλες φροντίζουν για την καθαριότητα, άλλες είναι φρουροι και προστατευουν το σμηνος, άλλες για την συλλογή μελιου και γύρης.
Η βασίλισσα μάνα είναι αυτή που κρατάει σε συνοχή το σμήνος και γεννάει τα αυγά που στην συνέχεια θα εξελιχθουν σε νέες μέλισσες.
Στην αίθουσα προβολής που διατηρούμε στο κτήμα εξοπλισμένη με όλα τα σύγχρονα εποπτικά μέσα, εξειδικευμένος μελισσοκομος εξηγεί στους επισκέπτες τα στάδια ανάπτυξης του γόνου, από αυγό μέχρι την ενήλικη μέλισσα, τον ρόλο του κηφήνα, την διαδικάσία μετατροπής από τις μέλισσες του νέκταρος σε μέλι.
Σε υιάλινες κυψέλες που βρίσκοντε στο αγρόκτημα μπορεί ο επισκέπτης να δει από κοντά τις μέλισσες σε πλήρη δραστηριότητα να κτιζουν κερήθρες, να συλλέγουν γύρη και νέκταρ σε πραγματικό χρόνο.