Σχετικά με εμάς

0
+
Χρόνια εμπειρίας

Είμαστε μελισσοκόμοι πολλές γενιές πίσω στον χρόνο

Νικόλαος γέννησε Γρηγόριο, Γρηγόριος γέννησε Θεόδωρο, Θεόδωρος γέννησε Παύλο, Παύλος γέννησε Θεόδωρο.  

Όλοι τους μελισσοκόμοι με  επαγγελματική ενασχόληση και πρωτοπόροι στην περιοχή τους.  Η γνώση της μελισσοκομικής τέχνης ήταν αυτή που μεταφέρονταν από γενιά σε γενιά και όπου ο κάθε πατέρας μετέφερε στο γιό του, τις εμπειρίες των προγόνων του και τις δικές του ανακαλύψεις στην αινιγματική κοινωνία των μελισσών.   

Αν υπήρχαν γραπτές μαρτυρίες , ίσως φθάναμε πολύ βαθιά μέσα στους αιώνες Ίσως και μέχρι τα χρόνια του συντοπίτη μας του  Αριστοτέλη του Σταγειρίτη ο οποίος αναφέρει στα συγγράμματα του για την ανάπτυξη της μελισσοκομίας , για τα διαφορετικά φύλα της κάθε κυψέλης, κηφήνα, εργάτρια, Βασίλισσα, αλλά αναφέρει επίσης και τεχνικές που μέχρι και το 1850 που ανακαλύφθηκε η κυψέλη Lagstronth, δεν αμφισβητήθηκαν. 

Ποιοι είμαστε

Η Οικογενειακή μας επιχείρηση ιδρύθηκε επίσημα το 1990 και πήρε το όνομά της από τις Άβατες περιοχές της ελληνικής υπαίθρου τις οποίες επισκεπτόμαστε για να συλλέξουμε το μέλι. 

Με δεδομένη την γνώση ότι η νομαδική μελισσοκομία παρουσιάζει σημαντικά πλεονεκτήματα αποφασίσαμε να ακολουθήσουμε την φύση

Οι μέλισσες μεταφέρονται από περιοχή σε περιοχή εκεί όπου βρίσκονται τα μελισσοκομικά φυτά σε περίοδο άνθισης.

Έτσι οι μέλισσες βρίσκουν μόνες τους την τροφή χωρίς να έχουν την ανάγκη της τροφοδοσίας από τον άνθρωπο.
Όλες αυτές οι προσπάθειες για παραγωγή υψηλής ποιότητας προϊόντων φαίνονται στην αντίληψη του παρατηρητή να είναι κοπιαστικές. Εμείς – όλη η οικογένεια το απολαμβάνουμε γιατί αγαπάμε αυτό που κάνουμε!

Κουβαλώντας μια αξιόλογη οικογενειακή παράδοση στην παραγωγή μελιού, με ότι αυτό συνεπάγεται σε γνώσεις, κατανοήσαμε ότι για να αναπτυχθούμε σαν επιχείρηση πρέπει πριν απ’ όλα να υπάρχει μεράκι και αρμονική συνεργασία με την φύση και πάνω απ’ όλα με τη μέλισσα.

Σήμερα, η μελισσοκομική μας μονάδα αποτελείται από 600 κυψέλες , 2 μελισσοκομικά φορτηγά αυτοκίνητα, ιδιόκτητες εγκαταστάσεις 500 τ.μ. και εργαστήριο συσκευασίας μελιού πλήρως εξοπλισμένο.

Στον εξοπλισμό θεωρώ ότι πρέπει να προσθέσω και την πλούσια μελισσοκομική μου βιβλιοθήκη αλλά και την συσσωρευμένη εμπειρία που έχουμε αποκτήσει από την διαχείριση του μελισσοκομείου.

Φιλοσοφία μας – Όραμά μας

Η Μέλισσα είναι ισότιμος συνεργάτης

Εμείς φροντίζουμε για την υγεία της, για την τοποθέτησή της σε ζεστό μέρος τον χειμώνα και σκιερό το καλοκαίρι, για τις μεταφορές της σε μελισσοβοκές πλούσιες σε γύρη και νέκταρ, για την τροφή της σε περίοδο δυστυχίας, για την προστασία της από τα φυτοφάρμακα.

Αυτή μας φροντίζει δίνοντάς μας τα προϊόντα της. Μέλι , γύρη, Βασιλικό Πολτό , Πρόπολη.

Αν δεν την συμπεριφερθούμε σαν ισότιμο συνεργάτη και την αφαιρέσουμε όλο της το μέλι, ή δεν την κάνουμε τις ανάλογες περιποιήσεις, θα έρθει η ώρα που το μελίσσι θα πεθάνει και εμείς δεν θα έχουμε από πού να πάρουμε μέλι την επόμενη χρονιά.

Φιλοσοφία μας – Όραμά μας

Ενας δυνατός οργανισμός έχει ισχυρή αυτοάμυνα

Ένα δυνατό μελίσσι, με νέα βασίλισσα, πολλές νεαρής ηλικίας μέλισσες, που είναι τοποθετημένο σε περιοχή με πλούσια μελισσοκομική βλάστηση, έχει την δυνατότητα να αντιμετωπίζει τις ασθένειες μόνο του.

Ένας αδύνατος γερασμένος και καχεκτικός οργανισμός, εύκολα γίνετε λεία για κάθε λογής παράσιτα και ιούς.

Ένα ισχυρό σμήνος έχει ισχυρή αυτοάμυνα και καμία ανάγκη δεν έχει τα χημικά σκευάσματα για να αντιμετωπίσει τους ιούς και τα παράσιτα που θα επιχειρήσουν να το προσβάλουν Ενώ ένα εξασθενημένο δεν μπορούμε εύκολα να το συνεφέρουμε.

Ποίοι όμως είναι οι παράγοντες που μας οδηγούν στο να έχουμε ένα δυνατό μελίσσι; Έναν ισχυρό οργανισμό

Η επιτυχία στην μελισσοκομία στηρίζετε στο τρίπτυχο Βασίλισσα – Υγεία του σμήνους – Μελισσοβοσκές. Η καλή γνώση αυτών των στοιχείων εγγυάται και την επιτυχία στην μελισσοκομία. Φυσικά και η Μελισσοκομική Βιβλιοθήκη

Γιατί βιολογικό μέλι

Συχνά δεχόμαστε ερωτήσεις του τύπου “Υπάρχει βιολογικό μέλι; Ποιά η διαφορά του βιολογικού μελιού από το συμβατικό;”, “Μπορεί ένας μελισσοκόμος να καθοδηγήσει τις μέλισσες πού αυτές θα βοσκήσουν; “.Ερωτήσεις που δικαιολογημένα απασχολούν τον μέσο καταναλωτή.

Το μέλι το οποίο συλλέγουν οι μέλισσες μπορεί να επηρεαστεί από:

Γνωρίζοντας πολύ καλά την βιολογία της μέλισσας τις πρακτικές της αφάρμακης μελισσοκομίας αλλά και τις περιοχές της Ελληνικής υπαίθρου με αυτοφυή μελισσοκομικά φυτά  είμαστε  οι πρώτοι στην Ελλάδα που πιστοποιήσαμε την εκμετάλλευση μας και το μέλι ΑΒΑΤΟΝ είναι το πρώτο πιστοποιημένο Ελληνικό βιολογικό Μέλι.

Το περιβάλλον από το οποίο συλλέγουν οι μέλισσες την τροφή τους.
Οι μέλισσες συλλέγουν την τροφή τους από χιλιάδες λουλούδια τα οποία ευδοκιμούν και αποδίδουν σε ένα φυσικό περιβάλλον. Όταν αυτό το περιβάλλον διαταράσσεται από κάθε λογής επιβάρυνση όπως για παράδειγμα φυτοφαρμακευτικές ουσίες, ρύποι κ.α. είναι αναμενόμενο να επηρεάζεται τόσο το φυτό, όσο και η μέλισσα.
Έτσι λοιπόν η θέση του μελισσοκομείου πρέπει να είναι τέτοια που να βρίσκεται σε σε ακτίνα 5 km από τη θέση του μελισσοκομείου ώστε οι πηγές νέκταρος και γύρης να αποτελούνται βασικά από βιολογικές καλλιέργειες ή αυτοφυή βλάστηση.
Επιλέγουμε περιοχές όπου μέσα από τη μακροχρόνια εμπειρία μας γνωρίζουμε οτι τουλάχιστον σε ακτίνα 5 km, που είναι και η ακτίνα της μέλισσας, δεν υπάρχουν μολυσματικές πηγές, δεν υπάρχει χρήση φυτοφαρμάκων ή λιπασμάτων.
Για παράδειγμα στον Χολομώντα όπου είναι και η έδρα μας και διατηρούμε το μελισσοκομείο μας για μεγάλο χρονικό διάστημα, υπάρχουν τέτοιες εκτάσεις μελισσοκομικά ωφέλιμες. Επίσης τέτοιες εκτάσεις βρίσκουμε στην είσοδο του Αγίου Όρους 5 χιλιόμετρα νότια της Ουρανούπολης , όπου συλλέγουμε το Ρεικόμελο (μέλι σουσούρας), αλλά και εντός του Αγίου Όρους στην Ιερά μονή Μεγίστης Λαύρας που από εκεί συλλέγουμε το μέλι “Φλαμούρι – Καστανιά”

Από τις επεμβάσεις που κάνει ο μελισσοκόμος στη μελισσοκομία όπως για παράδειγμα ο τρόπος που διαχειρίζεται την μέλισσα ως προς τις ασθένειες.

Ειχαμε την ευτυχία να διδαχθούμε την άσκηση της μελισσοκομίας από τους παππούδες μας τότε που δεν υπήρχαν φάρμακα αλλά με πρακτικές μεθόδους διατηρούσαν μελισοσμήνη με ισχυρό οργανισμό και ισχυρή αυτοάμυνα. Έτσι σήμερα εφαρμόζουμε τις ίδιες πρακτικές αν και περισσότερο κοπιαστικές αλλά πολλαπλά ωφέλιμες.