Συχνά δεχόμαστε ερωτήσεις του τύπου “Υπάρχει βιολογικό μέλι; Ποιά η διαφορά του βιολογικού μελιού από το συμβατικό;”, “Μπορεί ένας μελισσοκόμος να καθοδηγήσει τις μέλισσες πού αυτές θα βοσκήσουν; “.Ερωτήσεις που δικαιολογημένα απασχολούν τον μέσο καταναλωτή.
Το μέλι το οποίο συλλέγουν οι μέλισσες μπορεί να επηρεαστεί από:
1.Το περιβάλλον από το οποίο συλλέγουν οι μέλισσες την τροφή τους
Οι μέλισσες συλλέγουν την τροφή τους από χιλιάδες λουλούδια τα οποία ευδοκιμούν και αποδίδουν σε ένα φυσικό περιβάλλον. Όταν αυτό το περιβάλλον διαταράσσεται από κάθε λογής επιβάρυνση όπως για παράδειγμα φυτοφαρμακευτικές ουσίες, ρύποι κ.α. είναι αναμενόμενο να επηρεάζεται τόσο το φυτό, όσο και η μέλισσα.
Έτσι λοιπόν η θέση του μελισσοκομείου πρέπει να είναι τέτοια που να βρίσκεται σε σε ακτίνα 5 km από τη θέση του μελισσοκομείου ώστε οι πηγές νέκταρος και γύρης να αποτελούνται βασικά από βιολογικές καλλιέργειες ή αυτοφυή βλάστηση.
Επιλέγουμε περιοχές όπου μέσα από τη μακροχρόνια εμπειρία μας γνωρίζουμε οτι τουλάχιστον σε ακτίνα 5 km, που είναι και η ακτίνα της μέλισσας, δεν υπάρχουν μολυσματικές πηγές, δεν υπάρχει χρήση φυτοφαρμάκων ή λιπασμάτων.
Για παράδειγμα στον Χολομώντα όπου είναι και η έδρα μας και διατηρούμε το μελισσοκομείο μας για μεγάλο χρονικό διάστημα, υπάρχουν τέτοιες εκτάσεις μελισσοκομικά ωφέλιμες. Επίσης τέτοιες εκτάσεις βρίσκουμε και στο Όρος Μαίναλο ΑΠΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕΤΟ ΜΕΛΙ ΕΛΑΤΟΒΑΝΙΛΙΑ, στην είσοδο του Αγίου Όρους 5 χιλιόμετρα νότια της Ουρανούπολης , όπου συλλέγουμε το Ρεικόμελο (μέλι σουσούρας), αλλά και εντός του Αγίου Όρους στην Ιερά μονή Μεγίστης Λαύρας που από εκεί συλλέγουμε το μέλι “Φλαμούρι – Καστανιά”
2.Από τις επεμβάσεις που κάνει ο μελισσοκόμος στη μελισσοκομία όπως για παράδειγμα ο τρόπος που διαχειρίζεται την μέλισσα ως προς τις ασθένειες.